آخرین اخبار
کد مطلب: 92068
توصيه از علي بن ابي طالب عليه السلام به معتکفين
تاریخ انتشار : 1394/02/09 11:56:58
نمایش : 3191
معتکف بايد در طول اعتکاف ، مسجد را ترک نکند ، پيوسته به ذکر خدا و تلاوت قرآن و نماز مشغول باشد . درباره مسائل دنيوي سخن نگويد . شعر نسرايد . فحش و سخنان زشت بر زبانش جار ننمايد
به گزارش سلام لردگان، روزهاي سپيد يا ايام البيض به روز هاي سيزدهم و چهاردهم و پانزدهم هر ماه قمري گويند . به باور مسلمانان ايام البيض ماه هاي رجب ، شعبان و رمضان ، داراي فضيلت بسيار مي باشد . ايام البيض يعني روز هايي که شب هايش سفيد است . منظور ، سيزدهم ، چهاردهم و پانزدهم ماه قمري است که شب هاي مهتاب دارند .

پيرامون وارژه

درايام البيض ، «ايام» جمع يوم به معناي روز و « بيض» جمع ابيض به معناي سفيد و درخشان است . «روزهاي سپيد» برابر پارسي آن است .

وجه تسميه

پيرامون وجه تسميه اين واژه دو ديدگاه وجود دارد :

* يکي اين که با توجه به اين که در اين سه روز به دليل کامل بودن ماه ، شب ها روشن و سفيد است ، روزهاي اين سه شب را ايام البيض به معناي روز هاي سفيد ناميده اند .

* ديگر اين که در حديثي از پيامبر اسلام آمده است هنگامي که آدم خطايي که ترک اولي بود را انجام داد ، بدنش سياه شد . پس از آن بر قلبش الهام شد که روزهاي ۱۳ و ۱۴ و ۱۵ را روزه بگيرد . هر روز از اين روز ها را که روز گرفت ، بخشي از بدنش سفيد شد ، وقتي سه روز تمام شده بود . به همين دليل اين روزها را روزهاي سفيد گفته اند .

اعتکاف در قرآن   

در خصوص واژه اعتکاف ، در قرآن مجيد ماده « عکف» 9 مرتبه تکرار شده که دو مورد آن مربوط به موضوع اعتکاف است و در آيه هاي ۱۲۵ و ۱۸۷ سوره مبارکه آمده است .

در کتاب « اعتکاف ، خلوت انس »  هم اين چنين آمده است :

واژه اعتکاف از ماده عکف ؛ يعني رويکرد به چيزي با توجه و مواظبت بي آن که روي از آن برگردانده شود .

پيام هاي اعتکاف

پيامبر اسلام ، در بيان فضيلت اعتکاف در سخني گفته است:

« معتکف ، همه گناهان را در بند مي کشد »

يعني آن که خويشتن را براي مدتي در مکاني محبوس کرده تا به توفيق انس با خداوند و رسيدن به لذت مناجات نايل آيد .

اعتکاف از نظر زمان ، محدود به وقت خاصي نيست ، ولي چون لازمه اعتکاف روزه گرفتن است ، در دو روز عيد فطر و قربان که روز حرام است ، نمي توان معتکف شد . البته بهترين زمان براي اعتکاف دهه آخر ماه مبارک رمضان است ،و روزهاي سيزدهم تا پانزدهم ماه رجب است که در کشور ما ، اعتکاف در سه روز ماه رجب رواج دارد و اين سه روز ، از چند جهت داراي اهميت است ؛ اول اينکه ماه رجب ماه حرام است و مطابق روايات ، اعتکاف در ماه هاي حرام از فضيلت بيشتري برخوردار است و دوم اين که روزه در ماه رجب فضيلت خاصي دارد ( البته تعدادي از علماي شيعه همچون آيت الله سيد علي سيستاني ، فضيلت خاصي را براي اعتکاف در ماه رجب قائل نسيتند )

علامه مجلسي درباره کمال اعتکاف مي نويسد : « کمال اعتکاف در ان است که انديشه و دل و اعضاء بر مجرد عمل صالح وقف گردد و بر در خانه خداي جليل و در برابر اراده مقدس او به حبس در آيد و به زنجير مراقبت او به بند کشيده شود و از آن چه روزه دار از انجام آن خوداري مي کند ، به طور تمام و کمال بازداشته شود »

در کتاب مفاتيح الجنان براي روزه اين سه روز (حتي اگر بدون اعتکاف باشد ) ثواب بسيار ذکر شده و عملي به نام عمل ام داود براي ان ذکر شده است .

اعتکاف و حکمت آن

عبادت ذات اقدس اله ، شئوني دارد . گاهي به صورت فکر و ذکر و شکر است ، گاهي به صورت حرکت و زماني به صورت سکون ؛ تا معبود ( عزو جل ) چه دستور دهد . پس معبود گاه دستور حرکت و هروله مي دهد ، نظير سعي بين صفا و مروه ، گاهي دستور گردش به دور خانه خود را لازم مي داند ، نظظير طواف در حج و عمره ، گاهي هم وقوف و عکوف و اقبال همراه با تعظيم و بزرگداشت را در خانه خود ، واجب يا مستحب مي شمارد ، نظير اعتکاف .

از اين که اعتکاف در کنار طواف و عدل رکوع و سجود قرار گرفته ، معلوم مي شود که از بارزترين مصاديق بندگي در پيشگاه ذات اقدس اله است .

توصيه از علي بن ابي طالب عليه السلام به معتکفين

معتکف بايد در طول اعتکاف ، مسجد را ترک نکند ، پيوسته به ذکر خدا و تلاوت قرآن و نماز مشغول باشد . درباره مسائل دنيوي سخن نگويد . شعر نسرايد . فحش و سخنان زشت بر زبانش جار ننمايد . جدال و خودنمايي نکند و هر اندازه بتواند از سخنن گفتن لب فروبندد ، بهتر است .

منبع : ماهنامه فرهنگ جمعه

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 



جهت عضويت در کانال های خبري سلام لردگان روی تصاویر کليک کنيد
پیوند
سايت رهبري

دولت

مجلس